Welzijn en gezondheid als pijler voor geluk

Hoe herken je een huilbaby en wat kun je als ouder doen?

Huilt jouw baby veel? Dat hoeft helemaal geen reden voor paniek te wezen. Baby’s huilen nu eenmaal vaak en het is een manier van communicatie voor de ouders. Na verloop van tijd herken je het verschil tussen een huilerige baby die honger heeft en een huilbui omdat jouw baby moe is. Maar huilt jouw baby echt onophoudelijk veel? Wellicht is jouw baby een huilbaby. In dit blogartikel lees je hoe je een baby met extreem huilgedrag kunt herkennen en lees je wat je als ouder hieraan kunt doen.

Wanneer spreek je over extreem huilgedrag?

Dat baby’s veel huilen is een feit. Zeker bij je eerste baby kun je worden overrompeld over alle huilbuien. Maar vaak is dit niets om je zorgen over te maken. Een baby van zo’n 6 - 8 weken oud huilt gemiddeld 2 - 2,5 uur per dag. Er wordt pas van extreem huilgedrag gesproken, wanneer jouw baby structureel meer dan 3 uur per dag huilt.

Het kan iedereen gebeuren

Nog altijd is er geen exclusieve oorzaak voor het ontstaan van extreem huilgedrag. Je kunt je als ouder schuldig of incompetent voelen, wanneer jou baby veel huilt en je hem of haar niet stil kunt krijgen. Je hoeft hier niet al te zwaar aan te tillen, want dit kan iedereen overkomen.

Wat kun je doen?

Je wilt natuurlijk niets liever dan dat jouw baby zich prettig voelt. Toch kun je bij een huilbaby dit niet altijd bereiken. Wel kun je ervoor zorgen dat jouw baby zich zo goed mogelijk op z’n gemak voelt. Zorg voor structuur, een rustige ruimte en probeer ook zelf om kalm te blijven. Wanneer jij als ouder strest, kan dit overslaan op jouw baby. Dit is natuurlijk erg lastig, wanneer jij je druk maakt over jouw huilende baby. Pas daarom goed op dat het geen vicieuze cirkel wordt. Het is belangrijk om als kersverse ouder ook goed op jezelf te passen. Het is goed om hulp te vragen. Kun je zelf niet meer tegen het gehuil? Vraag dan of iemand eventjes kan oppassen, zodat jij er tussenuit kan om weer op te laden.

Een huilende baby kan de roze wolk flink belemmeren. Het is goed om te weten dat jij als ouder niet de oorzaak bent van het extreme huilgedrag en dat dit iedereen kan overkomen. Zorg dat je deze intensieve fase goed door kunt komen en vraag hulp, wanneer je het zelf even niet meer ziet zitten. Het is goed om te onthouden dat dit slechts een fase is.

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Chiropractie de Eem.


Delen