Welzijn en gezondheid als pijler voor geluk

Hoe ga ik om met een huilbaby?

Stel je voor: na negen maanden tergend afwachten is je kindje eindelijk daar. Je neemt hem of haar mee naar huis en nog voor je binnen bent begint de miserie. Je baby krijst dag en nacht, zonder op te houden. Je hebt een huilbaby. Maar wat moet je daar nu mee?   

Waarom huilt mijn baby zo veel?   

Als je kindje meer dan drie uur huilt, meer dan drie dagen per week en dat drie weken lang, heb je een huilbaby. Meestal gaat dit gedrag gelukkig na drie maanden ook weer over. Maar in de tussentijd, wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Een simpel antwoord is er in ieder geval niet. Soms kan overmatig huilen een medische oorzaak hebben. Bijvoorbeeld darmklachten, infecties of een allergie. Soms kan oververmoeidheid ook een oorzaak zijn: kinderen die te weinig slaap krijgen huilen heel veel. Verder kan ook gewoon het temperament van je baby een rol spelen. Elke baby heeft zo zijn of haar eigen ritme als het op eten en slapen aankomt. Als dit ritme niet gerespecteerd word kan het zijn dat je baby meer huilt dan normaal is. Maar natuurlijk kan je ook gewoon pech hebben.   

Wat zijn de gevolgen van excessief huilen?   

Een huilbaby kan zo zijn invloed hebben op het gezin. Baby's die veel huilen zullen vaak slaapproblemen ontwikkelen. Ze hebben statistisch gezien vaker driftbuien op latere leeftijd en soms kan er zelfs een ontwikkelingsachterstand ontstaan, al is deze vaak niet van belang op langere termijn. Ook voor de ouders is het niet makkelijk. Zij zullen eveneens slaapproblemen kunnen krijgen, vooral omdat er 's nachts minder word doorgeslapen. Stress en spanningen zullen hoger oplopen en soms kan dit lijden tot psychische problemen of een verhoogde kans op een postnatale depressie. Het constant huilen van een kind kan de ouder-kindrelatie bemoeilijken en ouders voelen zich soms onzeker of zelfs gefaald als ouder omdat ze niet zomaar het geween van hun kind kunnen doen ophouden.   

Tips voor het omgaan met een huilbaby:   

Eerst en vooral is het belangrijk om altijd kalm te blijven. Een kind dat voortdurend huilt kan heel frustrerend zijn. Lopen de gemoederen toch hoog op? Laat de baby dan even op een veilige plek en ga zelf naar een andere kamer om tot rust te komen en je gedachten te verzetten. Wordt vooral niet kwaad op je baby, want dit maakt het huilen alleen erger. Wordt het je echt even te veel? Vraag dan aan een familielid om even op het kind te passen zodat je wat tijd voor jezelf hebt. Wellicht heeft je baby baat bij een behandeling van Chiropractie de Eem.


Delen