Welzijn en gezondheid als pijler voor geluk

Fysiotherapie bij arthrose

Arthrose

Athrose is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen over je botuiteinden dunner wordt. Daardoor is het gewrichtskraakbeen minder goed in staat om schokken op te vangen en kan bewegen moeilijk en zelfs pijnlijk zijn. Behalve oudere mensen hebben ook veel sporters last van arthrose, bijvoorbeeld omdat zij na een blessure hun gewrichten weer te snel belasten. Vooral kniearthrose en heuparthrose komen veel voor. Arthrose is een chronische ziekte die niet kan worden genezen. Wel kan je er goed mee leren omgaan. Door op tijd een fysiotherapeut te bezoeken is het mogelijk de pijn te verminderen en je dagelijkse activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Hieronder lees je hoe de behandeling bij een fysiotherapeut in haar werk gaat en wat je zelf aan arthrose kan doen. 


De behandeling van arthrose 

Het doel van fysiotherapie is het sterker maken van spieren en gewrichten en leren uitvoeren van bewegingen die op dit moment pijnlijk voor je zijn. De meest voorkomende behandeling bij arthrose is oefentherapie. Er zijn drie categorieën oefeningen:

1. Mobiliserende oefeningen (rek- en strekbewegingen) helpen je spieren en gewrichten soepeler te maken.

2. Spierversterkende oefeningen vergroten je spierkracht en de stabiliteit van je gewrichten en verbeteren de spiercoördinatie rondom het pijnlijke gewricht.

3. Functionele oefeningen dienen om je dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk uit te voeren (aankleden, lopen, opstaan, tillen).  Aanvankelijk zullen de oefeningen tijdens de sessies bij de fysiotherapeut worden uitgevoerd, later krijg je ook oefeningen mee naar huis om zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Behalve deze spieroefeningen kunnen ook massage en ontspanningsoefeningen deel uitmaken van de therapie. Hoewel bewegen de beste therapie is, kan je huisarts ook medicijnen, zoals pijnstillers en ontstekingsremmers voorschrijven. Dit om te voorkomen dat je door de pijn je gewrichten verkeerd gaat belasten en de klachten verergeren. Bij ernstige vormen van arthrose zal een operatie nodig zijn. Je krijgt dan een kunstheup of kunstknie. Ook dan zal een fysiotherapeut je na de operatie begeleiden bij het bewegen.


Wat je zelf aan arthrose kan doen 

Probeer ondanks de pijn of stijfheid toch te blijven bewegen. Je wilt immers niet dat je conditie en spierkracht afnemen. Iedere dag een half uur intensief bewegen (fietsen, wandelen, zwemmen) is genoeg om fit te blijven. Vooral zwemmen is een goede vorm van lichaamsbeweging voor wie aan arthrose lijdt. Het is heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als de klachten verergeren, doe het dan even rustiger aan. Ook is het belangrijk om goed op je eten te letten en eventueel af te vallen. Overgewicht kan de klachten namelijk verergeren.

Op zoek naar professionele begeleiding bij arthroseklachten in Hengelo? Neem dan eens contact op met Fysio Centrum Kamminga.


Delen