Welzijn en gezondheid als pijler voor geluk

Kinderfysiotherapie toegelicht

Bij fysiotherapie denken veel mensen gelijk aan oudere mensen of mensen die een ongeval hebben gehad. Deze mensen gaan vaak naar een fysiotherapeut om mobiel te blijven of weer mobiel te worden. Er gaan echter veel meer mensen naar een fysiotherapeut. Mensen van alle leeftijden maken gebruik van de diensten van een fysiotherapeut, zelfs kinderen!

Kinderfysiotherapie

Voor kinderen zijn er speciale kinderfysiotherapeuten, bijv. bij Fysiotherapie Vis. Zij hebben een speciale opleiding gedaan. Kinderfysiotherapie is in grote lijnen gelijk aan fysiotherapie voor volwassenen, maar er zijn ook enkele verschillen. Zo zal de fysiotherapeut veel meer tijd besteden aan de kennismaking. Hij of zij zal met jouw kind in gesprek gaan over onderwerpen die voor hem belangrijk zijn, zoals school of sporten. Als hij of zij het vertrouwen van jouw kindje heeft, dan zal hij met jouw kind in gesprek gaan over de reden waarom hij of zij naar de praktijk is gekomen. De kinderfysiotherapeut zal in eerste instantie alles aan jouw kindje vragen, als hij het antwoord niet weet of niet durft te geven, dan zal hij jou ook bij het gesprek betrekken. Ze gaan eerst in gesprek met jouw kindje, daarna zal hij of zij pas voorzichtig gaan kijken. Hij of zij zal bij alles wat hij of zij doet aan jouw kindje uitleggen wat er gaat gebeuren. Op deze manier zal jouw kindje niet zo snel schrikken.

Oefenen

Bij fysiotherapie horen ook oefeningen. Deze moeten in de praktijk gedaan worden, maar ook thuis. Bij kinderfysiotherapie hebben ze vaak een soort van gymzaal ingericht, daar liggen dan hoepels en staan banken en klimrekken. Spelenderwijs zullen er oefeningen gedaan worden. Jouw kindje moet bijvoorbeeld een parcours afleggen en de fysiotherapeut zal jouw kindje uitdagen om dingen op een andere (betere) manier te gaan doen. Zo gaat jouw kindje dus ongemerkt dingen op een andere manier doen en krijgt daardoor een betere lichaamshouding. Ook de oefeningen voor thuis zijn anders dan bij volwassenen. Volwassenen krijgen gewone, simpele rechttoe-rechtaan oefeningen. Omdat dit voor kinderen te saai is, wordt er bijvoorbeeld een liedje gezongen bij een oefening en moeten er grappige dingen tussendoor gedaan worden. Deze grappige dingen, zoals bijvoorbeeld zijn of haar tong uitsteken, worden alleen aan de oefeningen toegevoegd zodat jouw kindje het ook leuk vindt om de oefeningen te doen, anders wordt het voor veel ouders een strijd om de oefeningen thuis te doen. En deze zijn uiteraard wel erg belangrijk. Veel kinderen doen de oefeningen met veel plezier en gaan ook graag naar kinderfysiotherapie toe. Tegenwoordig zijn er door het hele land praktijken met speciale kinderfysiotherapeuten in dienst, dus er zit er vast en zeker ook een bij jou in de buurt. Veel succes!


Delen