Welzijn en gezondheid als pijler voor geluk

Fysiotherapie

Fysiotherapie - Fysiotherapie richt zich op het verhelpen van klachten aan het bewegingsapparaat van de mens. Dat zijn de spieren, zenuwen en gewrichten die bewegen mogelijk maken. Orthopedie ligt wat dat betreft dicht bij de fysiotherapie, maar richt zich meer op het goed recht laten groeien van het bewegingsapparaat en is dus voornamelijk preventief. De fysiotherapeut richt zich op het behandelen van pijn en problemen bij het bewegen wanneer de klachten al zijn ontwikkeld.

Inzet - Kent u iemand die niet meer goed kan bewegen wegens pijn, stijf- of stroefheid? Dan kan het raadzaam diegene te adviseren eens langs te gaan bij een fysiotherapeut. Vrijwel zeker dat hij een behandelplan kan opstellen waar de persoon enorm profijt van kan hebben. Het behandelplan kan sterk variëren, maar vraagt bijna altijd om inzet en 'huiswerk': oefeningen die thuis regelmatig herhaald moeten worden.  Deze inzet thuis wordt gecombineerd met wekelijkse of maandelijkse consulten. In sommige gevallen worden afspraken halfjaarlijks herhaald, enkel om even de voortgang te beoordelen en via een kort gesprekje te peilen of alles voor beide partijen op schema loopt. Het succes van de fysiotherapie berust dus in de kern op persoonlijke inzet. Wanneer die hoog is, zal de fysiotherapie snel verlopen en vallen de consulten onder de basisverzekering (de eerste 9 behandelingen worden vergoed).  

3 methoden - De fysiotherapeut is opgeleid in het uitvoeren van grof gezegd 3 methoden. Dit zijn oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie. Wat houden deze therapieën in?  De oefentherapie bestaat uit 'oefeningen'. Dit is waar 'huiswerk' het meest toegepast wordt. De cliënt en de fysiotherapeut in kwestie werken samen om bewegingen die pijn veroorzaken te corrigeren naar bewegingen die minder of geen pijn veroorzaken. Dit vergt wat 'oefening' en herhalingen. Wat voelt en is het beste? Herhaaldelijke oefeningen komen voor wanneer er een correcte beweging is gevonden en zijn voornamelijk bedoelt om spieren te versoepelen en het bewegen te vergemakkelijken. De fysiotherapeut helpt ook met massagetherapie. Hij masseert in de basis spieren en pezen die vast zitten, een correctie behoeven of geblokkeerd zijn. Deze therapie vindt liggend plaats en wordt vaak gecombineerd met oefentherapie. De fysiotherapeut weet precies waar en hoe hard te masseren, via drukpunten duimbewegingen. Fysische therapie is de derde methode. De fysiotherapeut gebruikt hierbij warme, koude, elektronische of ultrasonische prikkels om het lichaam tot zelfgenezing toe te zetten. Fysiotherapeuten dienen een geldig BIG-registratie te hebben om deze vorm van therapie uit te voeren. Tevens dient de cliënt zich op zijn gemak te voelen met ultrasonische en/of elektronische 'prikkels'. Uiteraard kan de fysiotherapeut zijn behandelplan bijstellen wanneer dit niet het geval is.  

Nadruk - Tot slot: de nadruk moet gelegd worden op persoonlijke inzet. Wanneer deze groot is, kan er met fysiotherapie veel bereikt worden.

Op zoek naar een fysiopraktijk in de omgeving van Veghel? Neem dan eens een kijkje bij Topfysiotherapie Uden.


Delen